fbpx
  1. Home
  2. »
  3. Sales Recruitment Blog
  4. »
  5. Hoe te solliciteren op een salesfunctie

Hoe te solliciteren op een salesfunctie

Je hebt een kennismakingsgesprek voor een salesfunctie. Deze job is nu binnen handbereik en het is aan jou om ervoor te zorgen dat je je visitekaartje afgeeft. We geven je enkele eenvoudige tips en adviezen met betrekking tot je voorbereiding op het gesprek. Het belangrijkste om te onthouden is; benader het gesprek alsof het een verkoopgesprek is – het product dat je verkoopt ben jij!Denk niet dat je een gesprek kunt “wingen”, alleen een goede voorbereiding leidt tot het beoogde resultaat. Of dit nu je droombaan is of een rol waarvan je nog niet zeker weet of je het wilt, bereid je altijd goed voor en heb als doel om op de shortlist te komen voor de functie. Je kunt de baan altijd nog weigeren, maar je wilt nooit een slechte eerste indruk achterlaten.

Je voorbereiding

  1. Weet met wie je het gesprek zult hebben. Bestudeer de LinkedIn pagina van je gesprekspartner(s). Wellicht dat je de zelfde personen of bedrijven kennen en handig is dat te tijdens je gesprek te benoemen.
  2. Zorg dat je het tijdstip van het gesprek en de locatie, waar het gesprek plaatsvindt, weet.
  3. Doorloop grondig de website van de organisatie om een goed gevoel te krijgen van de producten, diensten, de cultuur en hoe de organisatie zich in de markt positioneert. Lees de reviews, het laatste nieuws en de bedrijfsreviews op Glassdoor om een idee te krijgen hoe (oud) medewerkers het bedrijf hebben ervaren.
  4. Lees de functiebeschrijving grondig door en zorg dat je heel goed begrijpt wat jouw specifieke taken en verantwoordelijkheden gaan zijn.
  5. Vraag je Recruitment Consultant waarom hij/zij je heeft voorgedragen en waarom juist jij goed in deze functie past. Wellicht zijn er ook enige twijfels. Dan is dat goed om te weten zodat je dit kunt weerleggen.
  6. Noteer de argumenten waarom jij denkt dat je geschikt bent voor deze specifieke rol en onderbouw dat met succesverhalen.
  7. Noteer ook de mogelijke redenen waarom je misschien niet de “ideale” kandidaat bent, en bedenk tegelijk waar je dat mee compenseert.
  8. Bereid 5 doordachte en relevante vragen voor die je tijdens het gesprek wilt stellen. Schrijf deze op in een notitieboekje. Zo laat je zien dat jij je hebt voorbereid. Het is een dooddoener als aan het einde van het gesprek gevraagd of je nog vragen hebt, jij nee zegt maar ook niet kan laten zien dat je die wel aan het begin van het gesprek had en reeds beantwoord zijn. BELANGRIJK: ken het verschil tussen een relevante/interessante vraag en een ongepaste vraag. Bijvoorbeeld: Met welke uitdagingen word je in de eerste zes maanden in deze rol geconfronteerd? Versus: Hoe snel kan ik promotie krijgen?
  9. Ken je trackrecord: Wat was je target in jouw laatste 2-3 rollen? Welk percentage van de target heb je gehaald? Welk percentage was het binnenhalen van nieuwe omzet/klanten? Hoe verhoudt zich dat met je collega’s in dezelfde rol? Was je verantwoordelijk voor het generen van je eigen leads? Let op: je gesprekspartner is op zoek naar bewijs dat jij een uitstekende sales professional bent, die doelen stelt, haalt en overtreft. Bereid je hier goed op voor. Als je documentatie meebrengt of getuigenschrift die je verhaal kracht bij zetten is dat veel waard.

Do’s and dont’s

  1. Kom niet te laat voor je gesprek. Een file is nooit een goed excuus (je ziet er dan onvoorbereid uit en sales professionals zijn NOOIT onvoorbereid).
  2. Zorg dat je 15 minuten voorafgaand aan het gesprek op de locatie bent, maar loop pas 5 minuten voor je afspraak het kantoor binnen.
  3. Als je gesprekspartner zelf te laat is, gebruik deze tijd dan om meer over het bedrijf te weten te komen. Probeer een gesprek te starten met de receptioniste. Hij of zij worden ook gevraagd feedback te gegeven op jou. Lees anders de tijdschriften of de interne nieuwsbrieven die bij de receptie liggen. Kijk hoe mensen binnen het bedrijf met jou of elkaar omgaan; wees vriendelijk tegen de receptioniste en zit niet op je telefoon.

Je bent vast zenuwachtig en dat is prima. Sterker nog, je moet zenuwachtig zijn! Als je te veel zelfvertrouwen hebt, ben je waarschijnlijk niet goed voorbereid en denk je waarschijnlijk te lichtzinnig over het gesprek. Haal een paar keer diep adem, houd een glimlach op je gezicht en laat de zenuwen je niet teveel belasten.

Succes en veel met je gesprek!

LinkedIn
WhatsApp
Facebook